Highlight – ScanNCut Matten

Highlight-matten-scanncut
 

Brother ScanNCut matten, welke gebruik ik?


Zonder mat is het niet mogelijk om met een Brother ScanNCut te werken (met uitzondering van de Rollfeeder natuurlijk). Matten zijn cruciaal om je materialen netjes op hun plek te houden tijdens het snijden, scannen of tekenen. Voor de Brother ScanNCut snijplotters zijn er wel twaalf verschillende matten op de markt. Daardoor is het soms best lastig om te beslissen welke mat je nu eigenlijk nodig hebt. Dit hangt af van verschillende dingen zoals je machine, welk materiaal je wil snijden en hoe lang dat materiaal is. Juist omdat het soms zo lastig is heeft Creaplot er een handig blog over geschreven! Alles over de Brother ScanNCut matten vind je in deze simpele handleiding!

Lees direct meer over:
Standaardmatten
Licht plakkende matten
Scanmatten
Stof- en embossing matten
Rollfeeder, alternatief voor de mat

Algemene informatie en tips voor de matten


Alle matten zijn verkrijgbaar in twee groottes, namelijk 305 x 305 mm en 305 x 610 mm. De 305 x 305 is de standaard grootte. Wil je grotere of meerdere ontwerpen tegelijk maken kan de 305 x 610 je beter uitkomen. Hierbij is het wel belangrijk om op te letten welke Brother ScanNCut je hebt. De 610 mm scanfunctie zit niet op de CM300, CM600, CM840 en de SDX1000.

De 610 mm scanmatten werken alleen bij de CM700, CM900 en de SDX1200. De Standaard en Licht Plakkende mat van 305 x 610 mm zijn wel op alle machines te gebruiken, maar omdat de CM300, CM600, CM840 en de SDX1000 geen 610 x 305 scanfunctie hebben kun je de mat niet inscannen. Dit betekend ook dat verschillende functies als Direct Snijden, Scannen om te Snijden en Scannen naar USB wegvallen.
Voor nóg grotere stickers kun je zelfs de Rollfeeder voor de Brother ScanNCut SDX overwegen.

Het is belangrijk om je matten goed te verzorgen zodat de lijmlaag niet uitdroogt en de mat langer meegaat. Maak de mat na het snijden (of scannen) schoon met een babydoekje, zo haal je het kleine vuil makkelijk van de mat en blijft deze langer plakken. Zorg er ook voor dat je het beschermvel terug plakt op de mat na gebruik zodat de lijm niet uitdroogt.

Standaardmatten


Meestal zal je bij het maken van jouw projecten een Standaard Mat gebruiken. Deze mat is uitermate geschikt voor het snijden van bijvoorbeeld flex, flock, vinyl, karton, vilt en leer. De mat heeft een standaard plaklaag, dit maakt de mat té plakkend voor gebruik met dun papier en velijn. Voor deze materialen kun je de Licht plakkende mat gebruiken. De Standaard mat wordt bij de CM900 en de SDX1200 standaard meegeleverd, bij andere machines kun je deze los aanschaffen. Maar welke Standaard Mat heb jij nodig voor jouw project?

Heb je een Brother ScanNCut uit de SDX series 305 x 305 mm of 610 x 305 mm
Heb je een Brother ScanNCut uit de CM series 305 x 305 mm of 610 x 305 mm

Licht plakkende matten


Blijven materialen op je mat plakken of scheuren ze wanneer je ze eraf probeert te halen? Dan is het misschien een idee om een Licht Plakkende Mat te gebruiken. Deze mat is ideaal voor bijvoorbeeld printerpapier en velijn! Deze mat is echt aan te raden als je wat brozere materialen gaat bewerken. Deze mat zit ook bij alle machines standaard bijgeleverd! Er zijn vier varianten van deze mat, maar welke heb jij nodig?

Heb je een Brother ScanNCut uit de SDX series 305 x 305 mm of 610 x 305 mm
Heb je een Brother ScanNCut uit de CM series 305 x 305 mm of 610 x 305 mm

Scanmatten


De scanmatten van Brother zijn speciaal ontworpen voor het scannen van kwetsbare materialen als foto's, documenten en ontwerpen. Deze matten hebben geen plaklaag maar een beschermvel dat je over het document kan plaatsen. Daarnaast is het een leeg vel zonder hulplijnen. Hiervoor is gekozen omdat zo de lijntjes niet opgepikt kunnen worden door de scanner! Het is wel belangrijk om niet op deze mat te snijden! De matten zijn voor scannen, nooit voor snijden. Er zijn vier varianten van deze mat, maar welke heb jij nodig?

Heb je een Brother ScanNCut uit de SDX series 305 x 305 mm of 610 x 305 mm
Heb je een Brother ScanNCut uit de CM series 305 x 305 mm of 610 x 305 mm

Stof- en embossing matten


Stof- en embossing matten maak je zelf met behulp van een Standaard Mat en een Sterkplakkend Vel voor Snijden van Stof of de Embossing Mat voor de Brother ScanNCut. Voor het maken van deze matten offer je als het ware een standaard mat op. Stofmatten zijn speciaal voor het op zijn plaats houden van stof tijdens het snijden. Een Embossingmat is bedoeld voor lijnembossen.

Klik hier voor meer over stof snijden.
Klik hier om meer te leren over lijnembossen.

Rollfeeder, alternatief voor de mat


De Rollfeeder is ideaal voor het snijden van langere stukken vinyl en kan tot wel 1.8 m aan! Deze rollfeeder is geschikt voor de SDX series, zowel de SDX1000 als de SDX1200 kan deze aan. Wil je graag lange stickers aaneen maken of veel stickers in één keer snijden is de Rollfeeder wat jij nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *