Alles over het snijden van stof

 

Makkelijk en snel stof snijden met de Brother ScanNCut

 

Stoffen snijden met de hand kan soms lastig zijn en lang duren. Gelukkig is er een makkelijkere manier om stof te snijden voor jouw naai, borduur en quilt projecten! Snijplotters zijn een enorme uitkomst. Een snijplotter is een soort printer die een mesje gebruikt in plaats van inkt, en zo automatisch door jou aangegeven vormen kan uitsnijden. Dat klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar laat je niet intimideren. Snijplotters zijn ook beschikbaar voor de hobbymarkt. Voor het snijden van stof bijvoorbeeld is de Brother ScanNCut ideaal, sterker nog, hij is ervoor gemaakt! Dit blog vertelt meer over hoe je stof kan snijden met snijplotters en welke accessoires je daarbij het beste kan gebruiken!

Om mee te beginnen lopen we bij het snijden van stof tegen een lastig probleem aan, stof is slap en heeft de neiging te bewegen als je het simpelweg op de mat snijdt. Daarvoor zijn twee oplossingen, je kan zelf beslissen welk van deze twee oplossingen voor jouw project het handigst is. Je kan ervoor kiezen om een opstrijkvel te gebruiken om je stof te verstevigen, of om een speciaal sterkplakkend vel te gebruiken en voor jezelf een stofsnijmat te maken.

 
 

Opstrijkbare Stofversteviging

Om je stoffen te verstevigen voor het snijden kan je het Opstrijkvel voor applicatie voor de Brother ScanNCut gebruiken. Dit vel strijk je simpelweg op de achterkant van de stof om deze zo te verstevigen. Je moet het opstrijkvel ongeveer 20 seconden strijken, maar dat is wel afhankelijk van het type stof, dus check tussendoor even of het korter of langer moet. Het opstrijkvel blijft permanent op de achterkant van het stof zitten. Nu lijkt dat misschien niet altijd even handig, maar het opstrijkvel laat meer dan genoeg beweging in de stof voor quilten en andere bezigheden.

 

Stofsnijmat Maken

Snijplotters snijden op een mat, de mat zorgt ervoor dat het materiaal niet gaat rafelen en dat het netjes en recht door de machine gaat tijdens het snijden. Om deze mat perfect te maken voor stof kan je er een stofsnijmat van maken. Deze techniek is vooral erg handig als je geen opstrijkvel op je stof wil hebben of als je vaker stof snijdt met een snijplotter. Het idee is om een speciale stofsnijmat voor jezelf te maken met behulp van een standaard mat en het Sterkplakkend vel voor snijden van stof. Dit vel is een soort speciale plak laag die ideaal is voor stoffen.

Het vel ga je op een standaard mat plakken, straks komt die er niet meer makkelijk vanaf, dit wordt vanaf nu dus jouw speciale stof mat. Sommige mensen plakken het sterkplakkende vel liever op een lichtplakkende mat zodat deze makkelijker te positioneren is. Vergeet niet om er even met een stift op te schrijven dat dit een mat voor stoffen is, zodat je de mat niet tussen jouw andere matten kwijtraakt.

Plak het sterkplakkende vel met de glanzende kant naar beneden op de mat en zorg ervoor dat er geen bubbels in zitten, hiervoor kan je natuurlijk de folieroller gebruiken. Pel vervolgens het dunne blauwe laagje van de bovenkant. Deze mat kan gewoon opgeborgen worden met de plastic sheet die je er normaalgesproken overheen hebt.

 
mesjes-stof-scanncut
 
 

Welk mesje gebruik je voor het snijden van stof?

De volgende vraag om aan onszelf te stellen is welk mesje je moet gebruiken voor het snijden van stof. Dat ligt namelijk aan jouw machine. Als je een van de nieuwe SDX machines hebt kan je het automatische mes voor dunne stof gebruiken. Dit mesje heeft wel een speciale houder nodig, de houder voor automatisch mes voor dunne stof. Gebruik je een van de oudere modellen uit de CM serie, dan kan je gewoon je standaard mesje gebruiken!

 

Borduur en quilt richtlijnen

De Brother ScanNCut snijplotters kunnen behalve snijden ook tekenen! Dit kan door de meshouder uit te wisselen voor een stifthouder. Er zijn normale stiften, maar ook uitwisbare stiften. Deze stiften zijn perfect voor het aanbrengen van richtlijnen voor het borduren, quilten of naaien. Soms zitten deze stiften al bij de plotter, maar als dat niet het geval is, wees gerust, bij ons in de winkel zijn ze ook te vinden.

 

Snijpatronen

Als je nog meer inspiratie en patroontjes wil om mee te werken hebben we nóg wat leuks voor je! De Quilt Snijpatronen Collectie voor de Brother ScanNCut en Collectie Applicatie Snijpatronen voor Brother ScanNCut! De Quilt snijpatronen collectie komt met wel 50 vrolijke snijpatronen, super handig voor het maken van quilts en patches. Beide collecties komen in de vorm van een USB zodat je ze makkelijk op jouw machine over kan zetten.

 

Nog geen snijplotter in huis?

Omdat het soms best lastig kan zijn om uit te vinden welke snijplotter het beste bij jou past hebben wij daar een mooi blogje over geschreven. Lees hier welke snijplotter het beste bij jou past!

We hopen dat je deze informatie behulpzaam vindt! Toch nog vragen over het snijden van stof? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *