Dit is de textielfolie / flexfolie informatiepagina. Textielfolie kopen? Klik dan hier!
Welkom op onze informatie pagina over textielfolies. Op deze pagina leggen we alles uit wat je moet weten over het bedrukken van kleding / stoffen en welke materialen je hiervoor kunt gebruiken. Ook leggen we in een stappenplan uit hoe je zelf aan de slag kan gaan met een pers en wat je verder nog allemaal nodig hebt. Weet je al wat je nodig hebt? Ga dan direct door naar de winkel.
Textiel folie ook wel flexfolie is speciaal gemaakt voor het bedrukken van stof. Denk hierbij aan kleding, stoffen tassen, petten en ga zo maar door. Er zijn een aantal druktechnieken en verschillende folies om jouw ontwerp aan te brengen op de stof. Deze zullen we op deze pagina duidelijk aan jou uitleggen. Maar eerst een veelgestelde vraag:
Kan ik flexfolie met een strijkijzer aanbrengen?
Een flexfolie kan je met een strijkijzer aanbrengen, echter kun je lang niet zoveel druk en warmte geven als een transferpers… De transfers zullen hierdoor minder lang wasbaar zijn in vergelijk met een transferpers.
Lees snel verder!
> Welke textielfolie heb ik nodig?
> Hoe gebruik ik textielfolie?
Video: How to: Zelf kleding bedrukken. Stap voor stap uitleg.
Welke textielfolie moet ik kiezen?
Allereerst moet je kijken uit hoeveel kleuren het logo / ontwerp bestaat dat je wilt gaan bedrukken. Met een enkele kleur kan je gebruik maken van de regulieren flexfolie. Deze komt ook in speciale effecten zoals glitter of glow in the dark. Een andere optie is de no-cut flex. Hier heb je geen snijplotter voor nodig! Voor full colour opdrukken heb je een printbare folie nodig. Kijk hieronder snel verder voor meer informatie!
Hoe werk ik met snijbare textielfolie in 6 simpele stappen
Hoe werk ik met no-cut flex? Klik hier!
Stap 1 Kies een folie
Kies een folie die het best bij je ontwerp past. Kies bijvoorbeeld een standaard flexfolie of ga voor een speciale glitterfolie, effectfolie of flockfolie met een velours uitstraling. Ga je sportkleding bedrukken of andere producten van 100% polyester gebruik dan blockout. Zelf printen met jouw inktjet printer ga dan voor de printbare flex.
Stap 2 Voer een snijtest uit
Voer een snijtest uit om te controleren of je de mesdruk instellingen en het juiste mesje hebt gebruikt. Welk mesje jij nodig hebt voor het materiaal dat je wilt gaan snijden vind je op deze informatiepagina.
Stap 3 Snijdt de folie
Snijdt het ontwerp uit de folie met je snijplotter. Let bij het snijden goed op of de folie in spiegelbeeld moet worden geplaatst. In principe moeten alle textielfolies in spiegelbeeld worden gesneden, tenzij deze beprintbaar zijn. De folie moet in spiegelbeeld worden gesneden met de mooie kant naar onder. Door in spiegelbeeld te snijden komt het ontwerp wel goed op de stof. De informatie over hoe de snijplotter moet worden gebruikt vindt je in de beschrijving onder het product in onze winkel. Tip: Plaats de te snijden objecten zo dicht mogelijk bij elkaar zodat je zo min mogelijk materiaal verspilt.
Stap 4 Verwijder overig materiaal
Gebruik een spatel en pelhaak om het overige materiaal om en tussen de letters of ontwerp elementen te verwijderen.
Stap 5 Plaats het ontwerp
Plaats nu het ontwerp op de stof. Let op: sommige folies kunnen niet direct op de stof worden geplaatst. Deze folies kun je met applicatiefolie aanbrengen op de stof. Dit zijn de beprintbare materialen. De overige flexfolies kan je zonder applicatiefolie aanbrengen. Tip: let goed op of het ontwerp goed in het midden van de stof ligt. Je kunt met uitwisbare stift gemakkelijk aangeven waar het ontwerp moet komen.
Stap 6 Hecht het ontwerp
Gebruik een transferpers om het ontwerp permanent te hechten aan de stof. Let hier ook weer goed op dat je de juiste instellingen van de pers gebruikt. Deze instellingen vind je in de beschrijving onder het product in de winkel.
Werken met no-cut textielfolie in 10 simpele stappen
Stap 1 Kies een kleur of effect
Kies een mooie kleur die bij jouw ontwerp en textiel past. In de winkel vind je 17 kleuren waaronder metallic en neon!
Stap 2 Print het ontwerp in zwart
Stel het te printen ontwerp in op 100% zwart voor zwart wit printers en 400% zwart voor cmyk printers. Print vervolgens het ontwerp in zwart op de achterkant van de no-cut flex folie.
Stap 3 Verwarm de vilt mat voor gebruik
Plaats een vilt mat op de bodemplaat van jouw transferpers en verwarm deze voor totdat deze heet is.
Stap 4 Knip de folie
Knip de folie rondom het ontwerp zodat deze kleiner is dan de lijmfolie.
Stap 5 Breng de lijm aan
Maak een folie sandwich met 1. Onderop de vilt mat 2. vel normaal print papier 3. No-cut folie met de zwarte print naar boven 4. De lijmfolie met de lijmlaag naar onder 5. Vel normaal print papier.
Stap 6 Hecht de lijm
Hecht de lijm door de transferpers aan te drukken met ongeveer 2-3 bar. Zet de temperatuur op 145 graden voor een witte folie. 130-135 graden voor metallic en neon kleuren. A3 vellen 120 seconden persen, A4 vellen 90 seconden.
Stap 7 Druk de lijm aan
Haal het bovenste vel papier van de stapel en veeg met een stukje stof goed over de lijmfolie (5 tot 10 seconden)
Stap 8 Verwijder het lijm vel
Verwijder het lijm vel langzaam, laag en met een vloeiende beweging.
Stap 9 Hecht het ontwerp
Plaats het te bedrukken stuk textiel op de pers. Plaats vervolgens de no-cut folie bovenop met de mooie kant naar boven en dek de folie af met een teflon vel. Pers het ontwerp op het textiel voor ongeveer 30 seconden op 135-155 graden.
Stap 10 Verwijder de folie
Let op! Verwijder de folie pas als alles helemaal is afgekoeld. Verwijder door langzaam, laag en met een vloeiende beweging de folie weg te rollen.
Tip: pers nog even na met een teflon vel om de wasbaarheid te verbeteren.
Snijdbare textielfolie
Als je aan de slag gaat met snijdbare textielfolie heb je een snijplotter nodig om jouw teksten / logos of vormen uit te snijden uit het materiaal. Vervolgens gebruik je een tranferpers om de transfer over te zetten op het stuk textiel. Snijdbare textielfolie wordt typisch gebruikt voor opdrukken met 3 of minder kleuren. Echter is er nu ook printbare textielfolie verkrijgbaar waarmee je dus wel een full-colour design kan snijden en bedrukken. Snijdbare folie is verkrijgbaar in bijna alle regulieren kleuren, zie flexfolie. Snijdbare folie is ook verkrijgbaar in allerlei speciale effecten zoals glitter of glow in the dark. Lees snel verder over flexfolies en speciale folies.
Flexfolie
Flexfolie is het standaard materiaal voor het bedrukken van textiel. Bedruk met flexfolie onder anderen katoen en polyester. De standaard flexfolie bestaat in heel veel verschillende kleuren en vind je hier in de winkel. Deze folie wordt typisch gebruikt om een opdruk te maken van drie of minder kleuren. Dit is het geval omdat de folie, kleur voor kleur gesneden moet worden. De politape Premium flexfolie in onze winkel is van hoge kwaliteit en blijft heel lang goed.
Ga je echter op 100% polyester bedrukken dan heb je voor sommige kleuren Blockout flexfolie nodig. Meer over Blockout lees je hieronder.
Blockout
Blockout is een flexfolie die speciaal ontworpen is voor 100% polyester of sublimatie shirtjes. Soms komt het voor dat de kleur van het shirt op de bedrukking afgeeft. Zo kan het bedrukken van witte tekst op een rood trainingspak een roze kleur krijgen. Om dit te voorkomen raden wij aan om deze blockout folie te gebruiken. Deze folie zorgt ervoor dat het materiaal kleur vast blijft. Bedrukt u met een donker materiaal gebruik dan gewoon de Politape Premium flexfolie.
Beprintbare folie
Met beprintbare textielfolie kan je zelf textiel, zoals t-shirts te bedrukken. Bedruk gemakkelijk jouw lievelingsfoto, logo of ander ontwerp op textiel. En dit kan gewoon thuis, met jouw eigen inktjet printer. Voor deze folie dien je een transferpers te gebruiken. Deze zal er voor zorgen dat de print vele malen langer goed blijft en je hem gelijkmatig kunt overzetten. In tegenstelling tot andere folies heb je voor het aanbrengen van een zelf geprint ontwerp, applicatie tape nodig. Deze vind je hier in de winkel.
Voor licht en donker textiel
Er zijn twee soorten beprintbare folies. Een voor licht gekleurd textiel en een voor donker gekleurd textiel. Deze zorgen ervoor dat je op iedere kleur een goed zichtbaar ontwerp of foto kan bedrukken. Zowel beprintbare folie voor licht als voor donker textiel vind je hier in de winkel!
Hoe gebruik ik beprintbare sticker folie? Lees hier de uitleg.
Speciale Textielfolies
Hier vind je informatie over onze verzameling speciale textiel folies. Bedruk niet gewoon in kleur maar voeg iets extra's toe! Denk bijvoorbeeld aan een velours achtige uitstraling met flockfolie. Of een extra glinster met de glitter flex. Er is zelfs glow in the dark flex. Lees hieronder snel meer!
Flockfolie
Flockfolie is een textiel folie die ideaal is voor het bedrukken van kleding. Flockfolie is een speciale folie voor het bedrukken van stof. De flockfolie geeft een stof / velours uitstraling waardoor het eindproduct er extra luxe uit ziet. Deze folie geeft een Met een breed scala aan kleuren kun je deze flockfolie voor elk project gebruiken. Op de applicatiepagina vind je voorbeelden van wat je allemaal met flockfolie kunt maken. Onze collectie flock folie vind je hier in onze winkel.
Hoe bedruk ik flockfolie? Lees hier de uitleg.
Glitter flex
Met glitter flex geef je extra glans en glitter aan je ontwerp. Glitter folie is op dezelfde gemakkelijke manier te gebruiken als de standaard flockfolie. Er zijn twee soorten glitterfolie, onze eigen glitterfolie met een breed scala aan vrolijke glitter kleuren en effectfolie met allerlei glitterende special effects. Neem ook een kijkje op de applicatiepagina voor inspiratie. Onze collectie glitter folie vind je hier in onze winkel.
Hoe gebruik ik Glitter folie? Lees hier de uitleg.
Glow in the dark flex
Met glow in the dark flex folie kun je jouw ontwerp licht laten geven in het donker! Kijk hoe andere mensen op een gave manier gebruik hebben gemaakt van deze folie op de applicatiepagina. Deze glow in the dark folie is net als de andere folies gemakkelijk te gebruiken. Meteen glow in the dark folie bestellen? Ga dan naar de winkel. Let op deze folie moet niet in spiegelbeeld worden gesneden.
Hoe gebruik ik Glow in the dark folie? Lees hier de uitleg.
No-cut flex
No-cut flex is de nieuwe gemakkelijke manier om textiel te bedrukken, zonder te snijden dus zonder snijplotter. No-cut flex wordt over het algemeen gebruikt voor kleuren printen van maximaal drie kleuren. Dit komt doordat je voor iedere kleur een apart vel gebruikt. De no-cut flex is er in 17 verschillende kleuren, gewone kleuren maar ook prachtige neon of metallic.
Je print met jouw eigen laser / led printer de kleur zwart op de no-cut flex. Hierdoor weet de folie precies waar hij kleur af moet geven, namelijk op de zwarte bedrukking. Het zwart zie je op het eindresultaat natuurlijk niet meer terug. De kleur die afgegeven wordt smelt samen met de lijm vellen waardoor alleen die kleur overblijft. Hierdoor hoef je dus ook niet te pellen!
Wat heb ik allemaal nodig bij het gebruik van textielfolie?
Bij het bedrukken van een textielfolie heb je een aantal machines en accessoires nodig! Lees hieronder snel welke accessoires je nodig hebt bij jouw project.
Heb ik een snijplotter nodig om textiel te bedrukken?
Of je een snijplotter nodig hebt voor het bedrukken van textiel is afhankelijk van het materiaal dat je gaat gebruiken. In principe heb je bij elk soort textielfolie een snijplotter nodig om jouw letters, patronen of logos mee uit te snijden. Deze snijplotter is een soort printer die de door jou gekozen folie netjes uitsnijd.
Er is echter een nieuw product op de markt waarvoor je helemaal geen snijplotter nodig hebt. Dit product heet heel toepasselijk de No-Cut flex. Meer informatie over de no-cut flex lees je hier.
Voor alle overige folies heb je dus wel een snijplotter nodig.
Lees meer over snijplotters op de informatiepagina.
>Vind het aanbod snijplotters in de winkel!
Heb ik een Transferpers nodig om textiel te bedrukken?
Voor het bedrukken van textiel heb je eigenlijk altijd een transferpers nodig om de kwaliteit te garanderen. In principe zijn de flexfolies ook met een strijkijzer over te brengen op het textiel. Als je een opdruk wilt dat ook na een aantal keer wassen blijft zitten, raden wij dit toch af. De druk en hitte van een transferpers zorgen ervoor dat de folie veel beter hecht met de textiel. Meer informatie over transferpersen vind je op de informatiepagina.
>Vind het aanbod Transferpersen in de winkel!
Geprinte opdrukken overzetten?
Wil je een opdruk gaan maken met behulp van jouw eigen inktjet printer, dan heb je applicatie tape nodig om het ontwerp over te zetten. Dit komt omdat de printer de mooie kant van de folie bedrukt. Hierdoor zit de te hechten kant aan de verkeerde kant. Met applicatie tape kun je gemakkelijk het ontwerp in zijn geheel omdraaien zodat de mooie bedrukte kant zichtbaar gedrukt kan worden.
Meer informatie over applicatietape vind je hier.
>Vind het aanbod Applicatie-tape in de winkel!
Textiel met oneffenheden bedrukken
Als je textiel met oneffenheden gaat bedrukken zoals knopen of ritsen heb je een accessoire nodig om de druk goed te verdelen. Voor grote oneffenheden kun je het beste gebruik maken van een rubberen mat. Voor lichte oneffenheden raden wij aan een teflon kussen te gebruiken.
> Teflon kussens en rubberen matten vind je hier in de winkel!
Lijmvellen
Wanneer je kleding of ander textiel gaat bedrukken met No-cut flexfolie heb je ook een lijmvel nodig. Lijmvellen zijn speciale vellen die lijm precies in de vorm van jouw ontwerp, achterop de folie plakt. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk jouw ontwerp over kunt zetten op jouw kledingstuk.
>Lijmvellen vind je hier in de winkel!
Teflon folie
Teflon folie is ideaal voor het bedrukken van textiel. Deze dunne hittebestendige folie plaats je tussen jouw ontwerp en het hitte-element van de pers. Hierdoor blijft de pers schoon en verbleken de kleuren niet. Zeker voor het napersen, waarbij het plastic gedeelte van de textielfolie is verwijderd raden wij aan een teflon folie te gebruiken.