Snijplottermesjes

mesjes-stof-scanncut
 

Een snijplotter gebruikt mesjes om jouw designs te snijden uit allerlei materialen! Elke snijplotter of snijplotter serie heeft verschillende mesjes die perfect bij de gebruikte machine passen om zo voor een optimaal resultaat te zorgen. Maar welk mesje hoort bij jouw machine, wanneer en hoe vervang je de mesjes en welk mesje gebruik je voor welk materiaal? Al deze vragen komen op deze informatiepagina aan bod!

 

Welke plotter mesjes zijn er?

Brother ScanNCut mesjes

mesjes-stof-scanncut

GCC Mesjes

Termo 45 60

De Brother ScanNCut SDX en CM series hebben verschillende mesjes. De ScanNCut CM heeft een Standaard Mes en een Mes voor Dik Materiaal. De ScanNCut SDX heeft een Standaard Automatisch Mes en een Mes voor Dun Materiaal. Beide series hebben dus hun eigen mesjes met bijpassende houders.

Er zijn vier verschillende GCC mesjes. De 2.0 mm mesjes met een hoek van 45º of 60º. Deze mesjes zijn geschikt voor de Calortrans, GCC en Roland snijplotters. De 2.5 mm mesjes met een hoek van 45º of 60º zijn perfect voor de I-Craft en de GCC Expert II snijplotter. De mesjes met een hoek van 45º is daarbij het standaard mes. De mesjes met een hoek van 60º zijn voor dikkere materialen.

Welk mes heb ik nodig?

 

Welk mesje jij nodig hebt hangt af van meerdere factoren. Hierbij zijn de volgende twee vragen het belangrijkst; 'Welke machine heb ik?' en 'Wat ga ik snijden?'. Met deze twee vragen moet je er altijd achter kunnen komen welk mes geschikt is voor jouw project.

Als je een Brother ScanNCut hebt is het belangrijk om te kijken of je een SDX of een CM machine hebt voor je een mesje koopt. Er zijn namelijk verschillende mesjes voor de verschillende series. Over de mesjes en houders voor de Brother ScanNCut heeft Creaplot een uitgebreid blog geschreven waarin duidelijk is uitgelegd welk mesje en welke houder jij nodig hebt! Hier vind je ook een superhandige flowchart zodat je snel en makkelijk kan bepalen welk mesje jij nodig hebt!Ga naar Brother ScanNCut Mesjes en Houders, welke gebruik ik?

Brother ScanNCut Mesjes en houders, welke gebruik ik?

ScanNCut-Mesjes-Houders-gebruik
 

Als je een Roland, Calortrans of GCC hebt heb jij de 2.0 mm mesjes nodig. Heb je een I-Craft of een GCC Expert II plotter, dan is de 2.5 mm het mesje voor jou! Voor het snijden van dikkere materialen gebruik je het 60º mesje met het groene dopje. Wil je standaard materialen snijden, dan is het 45º mesje met de rode dop perfect voor jouw project.

Hoe en wanneer vervang ik een mesje?

 

Snijplottermesjes moeten eens in de zoveel tijd vervangen worden. Het is belangrijk om de mesjes op tijd te vervangen om het beste uit je machine te blijven halen. Je moet waarschijnlijk je mesje vervangen als:
De sneden in het materiaal grof zijn
De kwaliteit van het eindproduct afneemt
De snijkant bot is
Het mes is beschadigd

TIP: Voor het snijden van vinyl en flexfolie is het erg belangrijk dat je een scherp mes gebruikt, anders trekt het mesje aan de folies. Omdat materialen als papier en karton mesjes sneller verslijten, is het handig om hiervoor twee aparte mesjes te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld je botte folie mesje nog best gebruiken als een papier en karton mes.

 

Vervang het mesje van jouw Brother ScanNCut in 5 makkelijke stappen!

Als je een ScanNCut hebt is het super simpel om jouw mesje te vervangen. Brother heeft een speciale spatel meegeleverd die naast het verwijderen van jouw items van de mat, ook dienst doet als mesverwijderaar!

1

Snijplottermesjes

Draai de houderkap los.

2

Snijplottermesjes

Steek het mes recht in het rubberen gedeelte aan de achterzijde van de meegeleverde spatel.

3

Snijplottermesjes

Trek de houder omhoog zodat het mes achterblijf in het rubber gedeelte.

4

Snijplottermesjes

Pak het nieuwe mes vast bij de staaf en steek het vervolgens in de mesopening aan het uiteinden van de houder.

5

Snijplottermesjes

Draai de houderkap vast om deze aan de houder te bevestigen,

Vragen?

 

Heb je na het lezen van deze informatiepagina over de verschillende plotter mesjes toch nog vragen of heb je opmerkingen over de pagina? Laat het ons weten! We zijn te bereiken via de mail, telefoon en Facebook!