Zelf bedrukken met sublimatie

Sublimatie-banner
 

Wat is sublimatie?

Sublimatie is een chemisch proces waarbij een stof van vaste fase direct overgaat naar gasvormige fase. De vloeibare fase van de stof wordt hierbij overgeslagen. Voor bedrukking van materialen of producten, wordt sublimatie gebruikt om een print als het ware "in te bakken" in de oppervlakte van het materiaal zelf. Hiervoor wordt hittegevoelige inkt gebruikt, die zich vermengd met het (speciaal gecoate) materiaaloppervlak. Het resultaat is een heldere, levendige full-colour print die kras- en was bestendig is.

Wat heb ik nodig om te sublimeren?

Voor het sublimeren heb je een aantal dingen nodig. Namelijk, een sublimatieprinter, de bijbehorende inkt en papier, iets om te sublimeren en een transferpers. Creaplot biedt een aantal artikelen die al voorbehandeld zijn en waarmee je dus meteen aan de slag kan. Denk aan sleutelhangers, puzzeltjes, rompertjes, mokken en noem het maar op. 

Sublimatie Printer

Sawgrass Virtuoso sg800 A3 sublimatieprinter

Sublimatie Inkt

Virtuose SG400 sublimatie inkt

Sublimatie Papier

Sublimatie papier

Sublimatie Artikel

Sublimatie onderzetter

Transferpers

pers-accessoires

Hoe maak ik een sublimatie transfer?

Ontwerp je eigen print digitaal met behulp van een computerprogramma naar keuze. Let hierbij op dat je het ontwerp in spiegelbeeld moet printen, het is namelijk een transfer. Print het ontwerp vervolgens op het speciale sublimatie papier of op de sublimatie flex 202. Nu heb je jouw transfer en kun je items gaan bedrukken.

Wat kan ik met een sublimatie transfer?

Je kunt een sublimatie transfer gebruiken voor het bedrukken van textiel, maar ook voor het maken van gepersonaliseerde fotocadeau’s. Je kan er dus echt van alles mee, van puzzels tot mokken tot onderzetters! Echter kun je niet zomaar elk product bedrukken, aangezien een artikel voorzien dient te zijn van een polyester coating! 

Sublimeren op textiel, hoe werkt dat?

Om direct te kunnen sublimeren op kleding, dient je stof licht gekleurd te zijn en te bestaan uit 65% polyester. Met direct sublimeren bedoelen we hier dat je je geprinte transfer direct kan overzetten, zonder een andere folie te gebruiken. Het voordeel hiervan is, dat de inkt in het textiel trekt. Hierdoor kun je een hoogwaardige transfer creëren die ontzettend goed wasbaar is en ook niet kan scheuren. 

Sublimeer jouw textiel in deze 5 simpele stappen

 1. Pers je textiel 5 seconden voor
 2. Positioneer jouw transfer op het textiel
 3. Leg een aantal vellen printpapier op het ontwerp om bubbels te voorkomen en pers gedurende 15 seconden
 4. Pel de backing van het ontwerp wanneer deze volledig is afgekoeld, een cold peel
 5. Pers het ontwerp vervolgens na met een vel forever Antistick Matte Finish om de kleuren te activeren

Niet elke stof bestaat uit polyester, maar dit betekend niet, dat je deze techniek niet kunt gebruiken!

Je kunt dus niet direct drukken op donkere stoffen en katoen. Hiervoor hebben wij een oplossing. Door gebruik te maken van onze Sublimatie Flex 202, kun je alle donkere stoffen én katoen sublimeren. 

Maar hoe werkt die sublimatie flex? In alle essentie werkt deze flex hetzelfde als je geprinte transfers. In dit geval print je alleen niet op het speciale papier, maar op de sublimatie flex. Zoals elke sublimatietransfer, print je de afbeelding in spiegelbeeld. Snij de afbeelding hierna direct uit met de Brother ScanNCut snijplotter, of werk met paskruizen wanneer je met een ander merk snijplotter werkt. Door te snijden kun je de witresten om de afbeelding verwijderen, zodat alleen de afbeelding overblijft. Dit kun je vervolgens met dezelfde stappen sublimeren op donkergekleurd textiel en op katoen.

Meer vragen?

Als je na het lezen van deze informatiepagina nog steeds vragen hebt over sublimatie kun je ons altijd bereiken via de telefoon, e-mail of onze Facebook! Wij zijn altijd bereikbaar voor snelle en persoonlijke ondersteuning!

18 Comments

 1. linda schreef:

  Ik zou graag een simpele uitleg over welke foto’s je niet kan sublimeren en welke wel. heeft te maken met hoeveelheid piksels als ik t goed heb.

  • Michiel van Noppen schreef:

   Hoihoi,

   Het mooie aan sublimatie is dat je alle plaatjes kunt sublimeren! Ongeacht de scherpte of het aantal pixels van het plaatje. Het is natuurlijk wel zo dat het plaatje bij een lagere kwaliteit (minder pixels) ook minder scherp op het product komt.

 2. Annelies schreef:

  Hallo, kan je ook eerst een partij plaatjes printen en later alles overbrengen of moet het gelijk overgezet worden op bv een puzzel

 3. Maaike schreef:

  Hallo, ik zou heel graag willen weten of je met sublimatie ook een tekst op tegeltjes of bordjes kunnen drukken?

 4. Jan schreef:

  Goedemorgen ik had een vraagje welke programa gebruiken jullie voor sublimatie

  • Michiel van Noppen schreef:

   Hi Jan,

   Dat is helemaal afhankelijk van de sublimatieprinter die je gebruikt. Bij de Sawgrass sublimatieprinters krijg je gratis toegang tot de Creative Studio design software van Sawgrass. Heb je een andere printer zoals de Epson F100, dan kun je je designs maken in bijvoorbeeld photoshop, Corel of tot op zekere hoogte zelfs in paint.

 5. Hallo even een vraag aub. Ik wil graag een foto uit de krant op een geschilderd ,met acryl, doek overbrengen . Kan en wat heb ik daarvoor nodig.
  Ik wacht t antwoord graag af.
  Vriendelijke groet

  • Michiel van Noppen schreef:

   Hoihoi Bep, Je zult dan de foto eerst moeten digitaliseren. Vervolgens is het even de vraag of je dat dan kunt sublimeren op jouw project. Stuur maar even een foto naar [email protected], dan kan ik wat beter inschatten wat de mogelijkheden zijn!

 6. Eddy Mommen schreef:

  kan ik 100% polyester hoodie sublimeren,en welk materiaal heb ik daarvoor nodig??

  • Latoya schreef:

   Dat kan zeker, zolang het maar een lichte kleur is.
   je hebt hiervoor nodig een sublimatie printer, sublimatie papier, pers en eventueel een teflon pillow en sheet.

 7. Jet schreef:

  Hallo
  Als je al een gesublimeerde mok heb kan je daar dan overheen sublimeren als je het opnieuw inspuit met een spray
  Gr Jet

 8. Mir schreef:

  Hi! Kan ik ook met een sublimatieprinter telefoonhoesjes gaan bedrukken?

 9. Kimberley de craene schreef:

  Ik heb de folie gekocht, ik had de print een aantal dagen geprint maar wil nu pas het erop bedrukken maar het doet niets het blijft zomaar op de kledij liggen wat doe ik fout ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *