Zelf bedrukken met sublimatie

Stof-snijden-scanncut
Alles over het snijden van stof
23 november 2016
Sjablonen maken met sjabloonfolie
23 november 2016

  Leer hier alles over sublimatie, wat is sublimatie, waar kan ik het voor gebruiken en hoe ga ik aan de slag. Sublimatie is een proces waarbij een afbeelding in het materiaal wordt opgenomen.

  Wat is sublimatie?

  Sublimatie is een chemisch proces waarbij een stof van vaste fase direct overgaat naar gasvormige fase. De vloeibare fase van de stof wordt hierbij overgeslagen. Voor bedrukking van materialen of producten, wordt sublimatie gebruikt om een print als het ware "in te bakken" in de oppervlakte van het materiaal zelf. Hiervoor wordt hittegevoelige inkt gebruikt, welke zich vermengd met het (speciaal gecoate) materiaaloppervlak. Het resultaat is een heldere, levendige full-colour print die kras- en was bestendig is.

  Wat heb ik allemaal nodig?

  • Sublimatie printer met sublimatie inkt en sublimatie papier
  • Transferpers
  • Sublimatie artikel
  • Hitte bestendige tape
  • Eventuele hulpmiddelen zoals teflon kussens

  Waar kan ik een sublimatie transfer voor gebruiken?

  Je kunt een sublimatie transfer gebruiken voor het bedrukken van textiel, maar ook voor het maken van gepersonaliseerde fotocadeau ’s. Echter kun je niet zomaar elk product bedrukken, aangezien een artikel voorzien dient te zijn van een polyester coating.

  Creaplot levert diverse artikelen, die reeds voorzien zijn van een polyester coating en dus gelijk bedrukt kunnen worden.  Klik hier om de verschillende artikelen te bekijken.

  Sublimeren op textiel

  Om direct te kunnen sublimeren op kleding, dient je stof licht gekleurd te zijn en te bestaan uit 65% polyester. Met direct sublimeren bedoelen we hier dat je je geprinte transfer direct kan overzetten, zonder een andere folie te gebruiken. Het voordeel hiervan is, dat de inkt in het textiel trekt. Hierdoor kun je een hoogwaardige transfer creëren die ontzettend goed wasbaar is en ook niet kan scheuren.

  Niet elke stof bestaat uit polyester, maar dit betekend niet, dat je deze techniek niet kunt gebruiken. Lees meer:

  Sublimeren op katoen en donker textiel

  Zoals je hier boven kunt lezen, kun je niet direct drukken op donkere stoffen en op katoen. Hiervoor hebben wij een oplossing. Door gebruik te maken van onze sublimatieflex, kun dit gewoon wel. Let er wel op dat in dit geval er een transfer op het textiel komt en dus minder wasbaar is ten opzicht van een polyester shirt.

  Hoe werkt sublimatie flex

  In dit geval print je niet op het speciale papier, maar op de sublimatieflex. Zoals elke sublimatietransfer, print je je afbeelding in spiegelbeeld. snijd de afbeelding hierna direct uit met de Brother ScanNCut snijplotter, of werk met paskruizen wanneer je met een ander merk snijplotter werkt. Door te snijden kun je de witresten om de afbeelding verwijderen, zodat alleen de afbeelding over blijft. Dit kun je sublimeren op donker en op katoen.