Update! Lees hier het nieuwe overzicht met de nieuwste brother ScanNCut machines! (klik)
Heb je eindelijk besloten dat je toch het liefst een Brother ScanNCut snijplotter wilt, blijken er 3 verschillende modellen op de markt te zijn. In dit artikel probeer ik uit te leggen wat het verschil is tussen deze modellen en welke het beste bij jou past. Onderaan de blog vind je een handig overzicht met de vergelijking van de modellen.
Allereerst zijn alle modellen, de Cm300, Cm700 en Cm900 allemaal geschikt voor het standaard snijgebruik van materialen met een dikte tot maximaal 2mm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stickerfolie (vinyl), textielfolie, papier, karton, leer en nog veel meer. Deze materialen snijden alle modellen gemakkelijk en precies. Maar naast deze standaard snijfunctie heeft ieder model zo zijn eigen speciale functies en voordelen. Dus welk model het beste bij jou past is afhankelijk van wat jij wilt gaan doen met de machine en hoe je deze wilt gaan gebruiken.
De grootste verschillen tussen de machines zit hem dus vooral in het gebruiksgemak en de compleetheid van het pakket.
Alle modellen zijn standaard voorzien van een ingebouwde scanner. Met behulp van deze scanner heb je geen computer nodig en kun je direct aan de slag. Scan een afbeelding in en snijd deze afbeelding vervolgens uit uit het materiaal van jouw keuze. Het eerste verschil zit hem eigenlijk in de scanmogelijkheden. Alle modellen kunnen namelijk een gebied scannen van 30 x 30 cm terwijl de cm700 en cm900 ontwerpen kunnen scannen van 30 x 60 cm. De scanner van de Cm900 is ook nog eens extra precies (hij kan nog meer details omzetten en snijlijnen). Ideaal dus voor het scannen van bijvoorbeeld grote tekeningen.
Het selecteren van jouw ontwerpen die je wilt gaan snijden gaat heel gemakkelijk door het simpele menu op het touchscreen schermpje. Het tweede verschil tussen de machines is dat op de nieuwe Cm900 het touchscreen scherm nu nog groter is. Dit zorgt ervoor dat je nu nog gemakkelijker jouw machine aan kunt sturen.
Nu hoor ik je denken, kan je de machine dan alleen maar via het touchscreen aansturen? Nee hoor, de machines komen met een gratis online programma waar je gemakkelijk jouw ontwerpen kunt inladen, bewerken en omzetten. Deze ontwerpen kun je op een aantal manieren door sturen naar de machine. Alle modellen zijn uitgerust met een a-b usb poort en een normale usb poort. Hiermee kun je gemakkelijk jouw ontwerpen via een kabel of via een usb-stick overzetten op de machine. Het derde verschil tussen de machines is dan ook dat de Cm700 en Cm900 in tegenstelling tot de Cm300 ook draadloos aan te sturen zijn! Dit betekend dat je jouw ontwerpen of plaatjes vanaf je ipad of telefoon in een keer door kunt sturen naar de snijplotter.
Nieuw bij de Cm900 is dat deze ook SVG bestanden kan herkenning. Dit vierde verschil betekend dat wanneer je een ontwerp maakt in een vector programma zoals Illustrator of Inkscape je deze direct door kan sturen naar jouw snijplotter!UPDATE Sinds de update van midden 2018 is het ook mogelijk SVG bestanden te laden in de CM300!
Naast het verschil in het gebruiksgemak van de modellen, verschillen de machines in de bijgeleverde accessoires en voorgeprogrammeerde vormen en lettertypes.
Het vijfde verschil is dan ook het verschil in bijgeleverde accessoires. De 300 en de 700 worden standaard geleverd met een snijmat, een snijmesje, een meshouder een spatel en een touchpen. De 900 heeft echter een zeer complete accessoire set. Bovenop de hiervoor genoemde accessoires krijg je bij de 900 ook een stifthouder, 6 speciale stiften, 2 verdwijnstiften, een extra snijmat, sterk plakkend vel voor snijden van stof en een opstrijkvel voor applicaties.
Daarnaast hebben alle machines een groot aantal voorgeprogrammeerde vormen, patronen en lettertypes. Het zesde belangrijke verschil tussen de modellen zit hem dan ook in de hoeveelheid van deze voorgeprogrammeerde bestanden. Zo heeft de Cm300 601 voorgeprogrammeerde bestanden waar de Cm700 er 631 heeft. De Cm900 heeft er zoals je zult verwachten nog meer, maar liefst 1102!
CM700 (niet langer verkrijgbaar)
Ik hoop dat het verschil tussen de machines op deze manier wat duidelijker is geworden. Mocht je alsnog vragen hebben? Neem dan gerust even contact met ons op!
22 Comments
Beste,
Op jullie website staat er bij het vergelijken van de Brother snijplotters dat de CM700 en CM900 een kleuren scan functie heeft. Wat betekent dit ? Wat is het verschil met het scannen met CM300 ?
Alvast bedankt voor je antwoord op mijn vraag.
Met vriendelijke groeten,
Sofie Vandewege
Beste Sofie,
De scanner in de cm300 onderscheid kleur van geen kleur. Dit betekent dus dat als je een ontwerp scant hij maar één vorm kan herkennen.
De scanner in de cm700 en cm900 kan ook kleuren onderscheiden. Als je dus bijvoorbeeld een plaatje hebt van Mickey mouse met een rood broekje en zwarte oren. Kan hij het broekje en de oren als aparte vormen opslaan en snijden.
Ik hoop dat dit jouw vraag beantwoord, anders kun je altijd even contact met ons opnemen via:
[email protected] of +31 (0)85-4018709
Michiel
Ik vind op het internet ook een cm 600. Wat kan die? Alvast bedankt!
Goedemorgen Mevrouw Peeters, de cm600 is een oud model. (de voorloper van de cm300).
Beste,
Ik overweeg om een scan n cut te kopen.
Ik twijfel tussen de cm 700 en cm 900.
Ik maak heel veel kleding zelf.
Ik zou hem gebruiken om teksten te drukken op mijn zelfgemaakte kleding.
Om eenvoudige vormen uit te snijden of om iets te maken aan de hand van een geboortekaartje.
Kom ik dan niet toe met een cm 700?
Kan je deze gebruiken zonder je workshops gevolgd hebt?
Alvast bedankt
Dag Marlies,
Dat kun je zeker al doen met de cm700. En daarnaast is de machine super simpel te gebruiken, dus ook zonder workshop kun je de dingen die je aangeeft al makkelijk doen. Lukt iets niet? Dan kun je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen voor advies 🙂
Ik kocht een cm 840 tweedehands. Hoe komt het dat die bijna nergens vermeld wordt?
Mvg
Saskia Soetaert
Dag Saskia,
De Cm840 is de voorganger van de CM900. Het is dus een oud model, vandaar dat deze minder vermeld wordt.
hallo ik wil graag een scan n cut cm aanschaffen om foam afbeeldingen te snijden en rhinestones patronen te maken ,moet ik dan nog apart accessoires bijbestellen
Voor het snijden van foam zou ik de SDX1200 aanraden. Hierbij zit ook al direct het mesje om dik materiaal te snijden. (standaard automatisch mes) Voor het maken van rhinestones kun je de rhinestone starterkit gebruiken van Brother zelf. Dat is deze: https://www.creaplot.nl/product/rhinestones/
Gebruik een CM 900. De universeel penhouder is (kangemakkelijk zijn) als er ook pennen voor worden geleverd.
Zijn die er wel? Weet u ze te vinden?
Hi Herman,
Het idee achter de universele penhouder is dat deze geschikt is voor bijna alle pennen en stiften. (mits niet te dik).
Je kunt deze gewoon bij de bruna of action o.i.d. kopen.
Ik vroeg mij af of er verschil is in snijgroten. Las dat de 700/900 een groter scan oppervlakte heeft maar als ik iets wil uitsnijden wat zijn hier dan de grootste formaten van?
Misschien heb ik verkeerd gelezen, maar kon het niet terug vinden.
Hi Willem, Dat heb je goed gelezen. Qua snijgebied kunnen alle scanncut snijplotters standaard 30x30cm snijden en zijn ze allemaal uit te breiden tot 30x60cm met de een grote mat. De SDX1000 en SDX1200 kunnen met behulp van de rollfeeder tot 30x180cm snijden (stickerfolie).
Hallo,
Is embossing standaard inbegrepen of moet je daar een bijkomend pakket voor aankopen? En hoeveel is de prijs van deze pakketten?
MVG
Anni
Dag Anni,
Om met embossing te werken heb je een embossing pen nodig. Je hebt die als starterkit:
https://www.creaplot.nl/product/embossing-starter-kit/
en als losse pen:
https://www.creaplot.nl/product/nieuw-embossingtool-voor-brother-scanncut/
Hallo ik heb onlangs een scanncut vm300 bij jullie besteld alleen zat er geen kabel bij die leidt naar de laptop,
Welke kabel raden jullie mij aan om te doen.?
Goedemiddag,
Daar zit inderdaad geen standaard kabel bij. Met de Cm300 stuur je de designs het beste door via een USB stick. Als je toch met een kabel gaat werken kun je gewoon een standaard USB printerkabel gebruiken.
Hallo,
Is het ook mogelijk om 2mm eva foam met de cm300 te snijden?
Hoi Loes,
Zelf nog niet geprobeerd maar met het mesje voor dik materiaal zou dat moeten lukken!
Hallo,
Ik heb nog een scancut cm840 nu wil er leder mee snijden , zijn daar speciale mesjes voor of zou dat niet gaan met de machine.
Welke vinyl raad je mij aan om op leder te gebruiken?
Daar kun je het mesje en houder voor dik materiaal voor gebruiken. Op de meeste leersoorten kun je de Calortrans turboflex persen 🙂