Textiel

 

Op deze pagina leggen we de verschillende opties uit en geven we meer informatie over het proces en de materialen die komen kijken bij het bedrukken van textiel. Altijd al willen weten hoe je zelf textiel zoals T-shirts kunt bedrukken? Dan ben je hier bij het juiste adres. Welke techniek voor jou het best is ligt aan wat je wil gaan bedrukken, maar ook hoe snel en hoeveel je wil uitgeven. 

Wat zijn je opties?

Snijplotter

Voor de hobbyist is textielfolie snijden en persen een hele makkelijke manier om zelf simpele designs te drukken. Een snijplotter is een soort van printer maar in plaats van een printknop heeft deze een mesje. Op deze manier kan de machine de gewenste ontwerpen uitsnijden uit textielfolie. Na het uitsnijden van je folie pel je de overige folie weg en leg je deze op jouw te bedrukken textiel. Vervolgens kun je met een Transferpers hitte en druk aanbrengen, zo wordt de folie overgezet op het textiel. Deze techniek is ideaal wanneer je ontwerpen met één kleur hebt. Verschillende kleuren drukken is ook een optie, maar hier is wel meer moeite voor nodig. Je snijdt elke kleur apart en drukt deze vervolgens over elkaar heen. Voor meer informatie over snijplotters kun je hier klikken.

Sublimatieprinter

Je kan ook textiel bedrukken met behulp van een sublimatie printer. Sublimatie is een chemisch proces waarbij een stof van vaste fase direct overgaat naar gasvormige fase. Klinkt misschien wat lastig, maar eigenlijk betekent dat de kleuren als het waren ingebakken worden op het oppervlakte van het materiaal zelf. Hiervoor gebruik je hittegevoelige inkten die zich vermengen met het speciaal gecoate materiaaloppervlak. Het resultaat is een full-colour print die kras- en waterbestendig is! Voor het sublimeren op textiel is het belangrijk dat het materiaal op zijn minst uit 65% polyester bestaat. De beste resultaten zijn daarbij ondergronden die licht van kleur zijn. Voor donkere ondergronden zijn er wel speciale folies te gebruiken. Voor meer informatie over sublimatieprinters kun je hier klikken!

Laserprinter

Een laserprinter kan een snelle oplossing zijn voor prints van minder dan drie kleuren. Je print met de laserprinter een zwarte kleur op no-cut flex. Hierdoor weet folie precies waar deze kleur af moet geven, op de zwarte bedrukking. De kleur van de no-cut smelt samen met de lijmvellen, zo hoef je niet te pellen. Voor meer informatie over No-Cut Kun je hier klikken!